Werk hoofdstuk 3

Hoe reageer jij op dilemma’s? Test het met deze dilemmakaarten. Het zijn extra dilemma’s bij opdracht 10 van hoofdstuk 3.

Een van de functies van werk is het verdienen van geld. Ben je benieuwd hoeveel YouTubers verdienen? 

Jouw leeftijd speelt mee in hoeveel geld je verdient. Weet jij wat jij minimaal moet verdienen als je werkt? Je kunt het hier heel makkelijk laten uitrekenen (tip: vul bij de laatste vraag ‘40 uur’ in). 

Heb jij een baantje bij een supermarkt als vakkenvuller? Je kunt ook een interne opleiding volgen bij de meeste supermarkten. Zo kun je na de middelbare school al op jonge leeftijd teamleider worden. Lees hier het verhaal van Oskar bij de Albert Heijn. In het filmpje hieronder hoor je tips om teamleider te worden:

Je hebt geleerd over het stijgen en dalen op de maatschappelijke ladder. Van vluchteling tot arts, is dat mogelijk? Lees hier in een voorbeeld dat het kan.

Bij de waardering van werk hoort niet alleen opleiding, maar ook ervaring. Volgens sommige mensen let een cv veel te veel op diploma’s, terwijl vaardigheden juist belangrijk zijn. Daarom testen ze een skills-paspoort. In deze podcast hoor je meer over wat dat is. Of kijk hier naar een voorbeeld van een skills-paspoort met uitleg.

Werkoverzicht Hoofdstuk 4