Criminaliteit kgt hoofdstuk 4

Het strafrecht is opgeschreven in allerlei verschillende soorten wetboeken. De wetboeken die genoemd worden in het boek zijn ook online te vinden. In het Wetboek van Strafrecht staat opgeschreven welk gedrag allemaal bij een misdrijf of overtreding hoort. De Opiumwet gaat over drugs. In de Wegenverkeerswet staan de verkeersovertredingen. In de Wet wapens en munitie staat welke wapens allemaal verboden zijn.

Opdracht 10 gaat over twee vrienden uit Brabant. Sinds 1974 zijn twee mannen uit Brabant vermist, en de familie leeft al jaren in onzekerheid. De politie doet na al die jaren voor het eerst een poging om de mannen te zoeken. Kijk hieronder het filmpje dat bij de opdracht hoort:


Deze zaak van de twee vrienden uit Brabant is een cold case. Weet jij wat een cold case is? Dat is een misdrijf of ongeluk waarbij de politie en justitie de zaak uitgebreid onderzocht hebben, maar waarbij het niet gelukt is om het misdrijf of ongeluk op te lossen.

Bijvoorbeeld wanner er geen verdachten zijn of deze bij een gebrek aan bewijs niet vervolgd kunnen worden. Op deze site van RTL Nieuws zijn een aantal cold cases te vinden. Onopgeloste zaken dus! Wist je dat er maar liefst 1500 onopgeloste moordzaken schijnen te zijn in Nederland? Dat is behoorlijk veel!

Voor jongeren geldt het jeugdstrafrecht. In het jeugdstrafrecht staat wat de straffen zijn voor jongeren. Zo komen jongeren niet in een gewone gevangenis maar in een speciale jeugdgevangenis. Ook krijgen jongeren geen Tbs-maatregel opgelegd maar krijgen zij een Pij-maatregel. Hoe ziet een jeugdinrichting eruit en wat doe je daar? De jongeren daar zitten minimaal 6 uur per dag op school, ze moeten samen koken en ze zitten een aantal uren per dag verplicht op hun kamer. Dragen ze ook gevangeniskleding? Zie het hier in de vlog:


Opdracht 11 gaat over de jeugdgevangenis. Ryan en Jay zitten in de jeugdgevangenis. Hoe is dat, het leven in een jeugdgevangenis? Ryan en Jay vertellen het:


Halt.. je hebt er vast wel eens van gehoord. Er gaan elk jaar 16.000 jongeren naar Halt. Dat is best veel. Wanneer moet je naar Halt? Je kunt bijvoorbeeld in aanraking komen met Halt als je veel spijbelt. Ook bij vernieling of bij stelen moet een jongere vaak naar Halt. Het is bedoeld om herhaling van het gedrag te voorkomen. Meer weten over Halt? Ga naar www.halt.nl.


Stel je voor dat je vriend op blijven zitten staat. Hoe kan jij hem helpen? Speel het spel ‘Framed’ op je mobiel. Dit spel heb je nodig om de vragen bij opdracht 15 te beantwoorden. 

Criminaliteit kgtoverzicht Hoofdstuk 5