Criminaliteit kgt hoofdstuk 5

In hoofdstuk 5 leer je de procedure tijdens een rechtszitting. Hier nogmaals een overzicht. Het vonnis is de uiteindelijke uitspraak van de rechter. Dan bepaalt de rechter de straf. 

De rechter kan ook besluiten dat de verdachte onschuldig is. Dan volgt er vrijspraak. De verdachte wordt dan vrijgesproken van alle straffen. Hieronder zie je een artikel over een Almeerder die 6 kilo drugs in zijn auto heeft, maar toch wordt vrijgesproken. Super strafbaar, maar toch gaat hij vrijuit. Hoe kan dat? Lees het hier.

De taal die gebruikt wordt in een debat in de Tweede Kamer kan soms lastig zijn. Bij dit debat gebruikt Geert Wilders een woord dat jij nu kent. Hij verwijt de minister een minister van klassenjustitie te zijn. Hij had zelf namelijk een corona maatregel overtreden waar alle andere burgers een boete of zelfs een strafblad voor kregen, maar de minister zelf had niks gekregen. Dit filmpje heb je nodig bij opdracht 8:

Is het voor jou niet helemaal duidelijk wat klassenjustitie is? Geert Wilders legt het graag nog een keer uit. Dat doet hij omdat hij zelf wel vervolgd werd vanwege zijn uitspraken, maar andere politici werden niet vervolgd. Terwijl zij wel dezelfde soort uitspraken hadden gedaan, volgens Wilders. Ben jij het met hem eens of niet? Is dit klassenjustitie?

Hoe zit dat nou precies, het jeugdstrafrecht? Stel je bent 16, wordt je dan gestraft volgens het jeugdstrafrecht of geldt voor jou het volwassenenstrafrecht? Dan verschilt per keer. Hier wordt goed uitgelegd welke leeftijd bij welk strafrecht hoort.

Wie zit waar in de rechtszaal? 1 Rechter – 2 griffier – 3 verdachte – 4 advocaat – 5 officier van justitie- 6 slachtoffer – 7 getuige – 8 parketpolitie – 9 bode – 10 pers.

bovenstaand plaatje laat goed zien wie waar zit in de rechtszaal. Maar hoe gaat het nou in het echt? Je kunt natuurlijk vragen aan je docent of jullie met de klas een keer een rechtbank mogen bezoeken. Je kunt ook onderstaand filmpje kijken. Het filmpje gaat over de zaak Helmer (opdracht 13). In het filmpje wordt de zaak goed uitgelegd en wordt de rechtszitting bijgewoond.

In deze podcast is een advocaat aan het woord. De advocaat heet Richard Korver. Het slachtoffer wat hij verdedigt als advocaat, werd hardhandig aangehouden door politieagenten. Het slachtoffer overleed daarna door de gevolgen van die aanhouding. De podcast begint met een advertentie maar daarna leer je meer over wie het slachtoffer is en wat de advocaat van deze zaak vindt. Je hebt de podcast nodig voor opdracht 14.


Criminaliteit kgtoverzicht Hoofdstuk 6