Politiek kgt hoofdstuk 10

De Brexit is de ‘exit’ van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat ging niet zomaar, het duurde heel lang voordat deze ‘exit’ goed geregeld was. Als een land uit de EU stapt brengt dat een boel nadelen met zich mee maar ook voordelen. Opdracht 5 focussen we op de voordelen. Bekijk daarvoor dit filmpje:

In opdracht 8 gaan we bezig met de nadelen. Kijk voor opdracht 8 dit filmpje:

In opdracht 9 moest je een vinkje zetten bij een aantal zaken die je vandaag hebt gebruikt, bijvoorbeeld kraanwater, de koelkast, verzorgingsproducten/tandpasta/make-up, medicijnen, trein en televisie. Hier lees je wat het met de Europese Unie te maken heeft. 

Op een normale dag kom je zonder dat je het merkt de EU heel vaak tegen. Het begint ‘s ochtends vroeg al. Denk bijvoorbeeld aan de houdbaarheidsdatum op je tube tandpasta. Het water waarmee je vervolgens je mond spoelt, moet schoon en gezond zijn. De deodorant die je vervolgens gebruikt moet op de achterkant verplicht de samenstelling vermelden. En wat dacht je van de TV? Reclameblokken mogen maximaal 12 minuten duren. Geweld en seks mogen pas later op de avond worden uitgezonden. Wist je niet hè? Andere dingen zijn zichtbaarder. Denk dan bijvoorbeeld aan de plaatjes op sigarettenpakjes. Nog meer dingen weten? Bekijk dan (nogmaals) de ‘24 uur van Europa’: https://www.europarl.europa.eu/belgium/resource/static/files/brochures/2020_de24uur_vaneuropa_nl_digital.pdf

CE-keurmerk laat zien dat materialen voldoen aan een aantal minimumeisen. Zo zijn materialen bij aanraking, inademing of inslikken niet schadelijk. Niet alleen op speelgoed, ook op een hele reeks andere gebruiksvoorwerpen, van televisietoestellen tot condooms, kan je dit CE-label terugvinden. De letters CE staan voor ‘Conformité européenne’.

(flowflex CE keurmerk)
(CE-markering telefoon)
(CE-markering)

Hulp nodig bij het maken van opdracht 11? Bekijk deze 2 linkjes over de rechtsttaat in Polen en Hongarije:
https://www.amnesty.nl/mensenrechtensituatie-in-hongarije
https://www.amnesty.nl/mensenrechtensituatie-in-polen

Ook leuk om te zien wat de voor- en nadelen zijn die door jongeren genoemd worden. Zie het hier:

Of volgens kinderen:

Drugscriminelen verdienen miljoenen aan het smokkelen van drugs in de Rotterdamse haven. Die illegale handel brengt veel geweld in Nederland. Ook zorgen de open grenzen ervoor dat er veel mensen gesmokkeld worden. Zo worden soms vrouwen uit Oost-Europa meegenomen om hier te gaan werken als prostituee. Of vluchtelingen uit Afrika betalen heel veel geld aan iemand die ze naar Europa kan brengen. Maar vervolgens sluit iemand de vluchteling op en gebruikt hem als slaaf. Meer weten over mensenhandel? https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/mensenhandel/

Politiek kgtoverzicht