Politiek kgt hoofdstuk 1

In opdracht 14 gaat het over boze burgers. Bekijk dit filmpje om de vragen te beantwoorden:

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

Benieuwd wat de Nationale Ombudsman precies doet? Hier zie je een voorbeeld van een situatie waarin de Nationale Ombudsman heeft geholpen: 


Mensen die de overheid advies geven hebben invloed en zijn een soort machtsmiddel. Larissa vertelt hoe zij de gemeente adviseert: 


De gemeente heeft verschillende taken. Maar burgers kunnen ook ideeën aandragen bij de gemeente. In sommige gemeenten kunnen burgers zelfs de gemeente uitdagen als ze iets beter denken te kunnen:


Een van de manieren om invloed uit te oefenen op de politiek, is demonstreren. Maar hoeveel zin heeft dat eigenlijk?


Je kunt ook handtekeningen verzamelen om invloed uit te oefenen op de politiek. Als je er genoeg hebt verzameld, moeten politici in de Tweede Kamer het bespreken. Arjen Lubach probeerde op die manier om farao van Nederland te worden:


Tim Hofman liet in het programma Pak De Macht zien hoe Oeigoeren onderdrukt worden door de Chinese regering. Hij startte een petitie om te zorgen dat de Chinese ambassade in gesprek ging over mensenrechten: 


Geld is een van de machtsmiddelen om mensen te beïnvloeden. Hieronder zie je of dat makkelijk gaat:


Er zijn gemeenten waar jongeren gekozen kunnen worden voor de gemeenteraad. De jongeren onder 18 jaar mogen dan zelf niet stemmen, maar anderen kunnen wel op hen stemmen. Zou jij jezelf verkiesbaar stellen?


Niet iedereen heeft evenveel macht. Maar wat kunnen de effecten zijn van macht hebben? Bekijk het hieronder:

Politiek kgtoverzicht Hoofdstuk 2