Politiek bb hoofdstuk 7

Om opdracht 6 te kunnen maken, moet je het filmpje van De Speld kijken. Dit filmpje gaat over de politieke termen ‘links’ en ‘rechts’. Let bij het kijken op de ‘PVV’.

In opdracht 8 maken je je eigen scorekaart. Welk land scoort bij jou het beste op democratie? En welk land denk je dat juist heel veel kenmerken heeft van een dictatuur? Je hebt een eigen wereldkaart gemaakt. Vergelijk jouw scores eens met de wereldwijde onderzoeken die zijn gedaan over dit onderwerp. Heb je het een beetje goed gedaan?
https://www.ad.nl/binnenland/dit-zijn-de-meest-ondemocratische-landen~a4390b1d/

Waar worden mensenrechten geschonden? Deze linkjes helpen je om opdracht 9 te maken:
Homoseksualiteit: https://winq.nl/articles/227514/in-welke-landen-is-homoseksualiteit-strafbaar/#:~:text=Nigeria%20
Vrouwenrechten: https://www.planinternational.nl/actueel/de-tien-gevaarlijkste-landen-voor-meisjes-en-vrouwen
Geloofsvervolging: https://www.opendoors.nl/christenvervolging/ranglijst/

En een tip, kijk op vluchtelingenwerk.nl naar onveilige landen, zo is er over Eritrea bijvoorbeeld te lezen dat daar veel onderdrukking is. https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/landen-van-herkomst/eritrea#

In deze infographic zie je welke landen nu dictaturen zijn (je kunt deze infographic goed gebruiken bij opdracht 11). De landen die rood gekleurd zijn, zijn het meest ondemocratisch. Kies één van de rode of donker oranje landen uit om de opdracht te maken. https://www.economist.com/graphic-detail/2021/02/02/global-democracy-has-a-very-bad-year

Benieuwd hoe mensen die in een dictatuur leven dat ervaren?
Voor mensen die in een dictatuur leven is het niet altijd veilig. Daarom zijn er veel vluchtelingen die uit een dictatorisch land komen. Ze worden bedreigd of onderdrukt. Meer weten over de ervaringen van een vluchteling? Bekijk dit filmpje:

In 2025 gaat het kiesstelsel van Nederland een beetje veranderen. Er verandert niks in het stelsel van evenredige vertegenwoordiging maar wel in de manier van stemmen. Het wordt makkelijker om gericht op een persoon te stemmen. De wijziging moet ervoor zorgen dat de binding tussen de kiezer en diegene die verkozen wordt, groter wordt. Kijk hier wat er gaat veranderen.

Politiek bboverzichtHoofdstuk 8