Politiek bb hoofdstuk 4

De koning ging op vakantie in de corona crisis terwijl mensen toen niet op vakantie mochten. Of tenminste, het kabinet had dat afgeraden. De minister-president moest hier verantwoording voor afleggen. Die politieke onschendbaarheid van de koning is bijvoorbeeld te zien in Nieuwsuur (minuut 00:35-03:45) waarin de minister-president voor de koning door het stof moest. Toch besloten de koning en de koningin zelf ook hun excuses aan te bieden. Kijk dit filmpje ook wanneer je opdracht 5 maakt.

Voor het besturen van een land is heel veel geld nodig. Maar waar komt al dat geld vandaan en waar gaat het allemaal heen? Voor Nederland staat dat beschreven in de Miljoenennota. Die wordt gepresenteerd nadat de koning op Prinsjesdag de troonrede heeft gelezen. Je kunt deze link gebruiken om opdracht 7 te maken.

Voor opdracht 9 heb je de agenda’s nodig van de koning, de regering en het parlement. Vind hier de agenda van de koning, hier de agenda van de regering en hier de agenda van het parlement.

In opdracht 12 is het aan jou om een troonrede te maken. Wil je lezen of zien hoe de troonredes eruit zien? Bekijk het op deze site.

Regelmatig geeft de minister-president een persconferentie op vrijdag. Die persconferentie gaat niet persé over één onderwerp. Journalisten kunnen allerlei vragen stellen aan de minister-president. Hieronder is een voorbeeld te zien, als je nog een voorbeeld wilt zien kan dat hier (vanaf minuut 16:55).

Ieder jaar op Prinsjesdag leest de Koning de troonrede voor. LuckyTV maakte daar vaak satire over: 


De monarchie met het Koningshuis krijgt wel eens kritiek in satirische programma’s. Zoals hier in Zondag met Lubach:


Ben je benieuwd hoe Nederland eigenlijk een monarchie is geworden? Je ziet het hier:

Hier is te zien hoe de koninklijke familie met de Streamers kletst: 

Toen koningin Máxima 50 jaar werd, gaf ze een uniek interview met Matthijs van Nieuwkerk. Daarin vertelde ze van alles over haar leven. Bijvoorbeeld over de reizen die ze maakt voor staatsbezoeken of haar werk voor de VN:


In het werk van de minister-president kun je de constitutionele monarchie herkennen. In deze uitleg gaat het ook over de taken van het kabinet en het parlement. 


De Rechtspraak Reporters laten meer zien over de derde macht in Nederland: de rechterlijke macht. Check hun
Instagram!

De rechterlijke macht in een onafhankelijke macht. Dat betekent dat ze onpartijdig zijn. Ze staan dus ook niet aan de kant van de overheid. Kijk hier wat het nog meer betekent: 

Politiek bboverzichtHoofdstuk 5