Politiek bb hoofdstuk 2

Bekende Nederlanders hebben ook politieke overtuigingen. Vaak zeggen ze daar niet zoveel over. Sommigen kiezen er juist voor om hun mening over politieke problemen wel te benadrukken. Rapper Akwasi is daar een voorbeeld van. Dat kun je zien in deze filmpjes. De filmpjes en dit artikel kun je gebruiken bij opdracht 7.


NOS op 3 legt het je nog een keer uit, Links en rechts.. hoe zit het nou?

Linkse en rechtse stromingen hebben andere belangrijkste waarden. En ze verschillen van mening over de rol van de overheid. Volgens sommigen is er te weinig gelijkheid op de woningmarkt. Dat past bij links. Hier hoor je meer over de huurprijzen en wat de overheid daaraan zou kunnen doen:

En weet jij al wat conservatief betekent? Klokhuis legt het je nog eens uit:

Euthanasie is een ethische kwestie. Sommigen willen dat mensen ervoor kunnen kiezen om te sterven. Dat past bij progressief. Waarom euthanasie zo’n ingewikkelde discussie is, hoor je hier:

Ontspullen past bij de ecologische stroming. Sommige vloggers willen ook minimalistischer gaan leven en deden mee aan een ‘minimalist challenge’. Kijk bijvoorbeeld deze vlog van VetGezellig of van Teske.

In de documentaire ‘We are Fucked’ vertellen drie jongeren over hun klimaatzorgen. Je hoort ook wat voor actie ze daarom ondernemen:

Hoe iemand huis eruit ziet, kan al veel verklappen op welke partij hij stemt. Hoe zit dat? In dit grappige filmpje wordt verklaard wat spullen over politieke voorkeur zegt.

Politiek bboverzichtHoofdstuk 3