Pluriforme samenleving hoofdstuk 5

Opdracht 6 gaat over de reis die een vluchteling aflegt. Ramy (25 jaar) is een student uit de hoofdstad van Syriƫ. Zijn vader is weggelopen uit het Syrische leger en daarom is zijn gezin niet meer veilig. Fida is lerares in Syriƫ en ze is 22 jaar. Haar huis is door bomaanslagen vernietigd. Al haar broers zijn al gevlucht naar een land waar het veiliger is. Ga hier in de schoenen van Ramy of Fida staan en probeer te vluchten naar een veilige plek.

Kijk hieronder de aflevering van #BOOS over het kinderpardon. Dat heb je ook nodig bij opdracht 9. #BOOS maakte eerder ook een documentaire over het kinderpardon. Die vind je hier.


In 2015 was veel ophef over de manier waarop er met vluchtelingen werd omgegaan. Dat ontstond door een schokkende foto van een aangespoeld jongetje. Het gaf een andere kijk op vluchtelingen.


In Nederland verwachten we van vluchtelingen die hier heen komen dat ze integreren. Maar hoe doe je dat, goed integreren? Kijk hier hoe vluchtelingen in Raalte dat doen:


Benieuwd naar persoonlijke verhalen van vluchtelingen? Hieronder zie je het verhaal van Khaled en hier hoor je meer vluchtelingen aan het woord.


Een andere groep mensen die naar Nederland komt, zijn gezinnen. Als de moeder of vader hier al woont, mogen de kinderen en partner soms ook naar Nederland komen. Hieronder zie je het verhaal van Amy. Ook zie je hoe de organisatie VluchtelingenWerk Nederland helpt bij het samenbrengen van het gezin.


Meer over hoe het toelatingsbeleid in Nederland in elkaar zit en wat VluchtelingenWerk Nederland doet, vind je hier.


Cabaretier Pieter Derks vertelt over wanneer Apple het land Griekenland zou overnemen. Griekenland heeft veel schulden en Apple is een groot en rijk bedrijf. Apple zou de Griekse cultuur kunnen overnemen. Dat past bij assimilatie.

Pluriforme samenlevingoverzicht Hoofdstuk 6