Pluriforme samenleving hoofdstuk 3

In opdracht 8 gaat het over de gevolgen van vooroordelen. Kijk hieronder de filmpjes over moslims en vrouwen, waarin vooroordelen ontkracht worden.


Hier vind je een kaart met stereotypes per Nederlandse provincie. In welke provincie woon jij? Vind je het stereotype passen bij jouw provincie?

Bekijk hier een experiment met vooroordelen op een middelbare school:


Heb jij wel eens een vooroordeel gehad over een klasgenoot? Of hebben anderen een vooroordeel over jou gehad? In dit filmpje wordt er gekeken naar vooroordelen en stereotypen in een klas.


Deze documentaire gaat over jongeren die zich gediscrimineerd voelen. Ze komen samen en hebben het over hoe het voelt om gediscrimineerd te worden.


“De jeugd van tegenwoordig zit altijd op hun mobiel”. Dit is een stereotype dat ouderen wel eens hebben en uitspreken. Maar volwassenen zitten soms ook erg veel op hun telefoon. Daarover maakte het bedrijf Ben een reclame. Hieronder zie je de tip die ze geven om je ouders/verzorgers van hun telefoon te krijgen.


In 2020 waren er wereldwijd protesten tegen politiegeweld tegen donkere mensen. Ook in Nederland waren demonstraties tegen racisme. Hieronder hoor je jongeren over racisme in Nederland:


Een van de drie kernwaarden van Nederland is gelijkwaardigheid. Dat betekent dat je niet mag discrimineren. In het filmpje hieronder vertelt cabaretier Najib Amhali over discriminatie.

Pluriforme samenlevingoverzicht Hoofdstuk 4