Massamedia hoofdstuk 8

Opdracht 7 gaat over persvrijheid. Op deze lijst vind je de persvrijheid per land.

Opdracht 8 gaat over Noord-Korea. Ontdek hoe het is om in dat land te leven:


Als een van de weinigen mocht Nieuwsuur mocht een paar jaar geleden filmen in Noord-Korea. Buitenlandse journalisten worden nooit toegelaten en dit was daarom erg bijzonder. Maar helemaal vrij waren ze niet. Ze werden telkens gecontroleerd:

In dit artikel vind je veel informatie over Noord-Korea. Hier lees je meer over het leven als kind in Noord-Korea en hier over technologie die de overheid inzet. Dat kun je gebruiken bij vraag 3 van opdracht 8.


Amnesty International is een mensenrechtenorganisatie. Ze strijden tegen onrecht op de hele wereld. Meer over wat Amnesty voor organisatie is: 


En hier zie je hoe Amnesty International te werk gaat: 

Ze komen onder andere op voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Bekijk deze pagina van Amnesty om meer te leren over persvrijheid wereldwijd en opdracht 10 te kunnen maken. 


Je hebt inmiddels geleerd over persvrijheid in Noord-Korea, Noorwegen en Nederland. Meer over persvrijheid in allerlei landen op deze wereld vind je hier. Zo gaat het bijvoorbeeld over Sudan, waar pers verboden is. Daarom wordt er vanuit Nederland Sudanese radio gemaakt: 


Persvrijheid verschilt per land. Twee journalisten van RTL Nieuws vertellen over de persvrijheid in Turkije en de Verenigde Staten. Ze geven ook hun mening over de persvrijheid in Nederland:


In Zondag met Lubach gaat het over persvrijheid en censuur in Europa:

Massamediaoverzicht