Massamedia hoofdstuk 6

In opdracht 7 gaat het over het programma Make Holland Great Again. Kijk hier een stukje (minuut 2.30 tot 9.15) van de aflevering en beantwoord de vragen!

Artikel 13 betekent dat de overheid niet zomaar je berichten, mails of appjes mag lezen. Artikel 10 betekent dat je recht hebt op privacy. Misschien heb je wel eens boven je WhatsApp gesprek zien staan: ‘berichten en gesprekken worden end-to-end versleuteld’. Dat heeft ook met dit Grondwetsartikel te maken. Hier legt Whatsapp uit wat end-to-end encryptie betekent:


In de bekende realityserie Chateau Meiland was de dochter van Maxime Meiland, Claire, vaak te zien. Maar volgens de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mocht dat niet. Omdat Claire nog een kind is, mag ze maximaal vijf keer per jaar op tv zijn. Dat komt door de wet tegen kinderarbeid. Wat vind jij? Mogen ze zelf weten of Claire op tv komt of is het goed dat er zo’n wet is die dit verbiedt?


Soms staan Grondwetsartikelen op gespannen voet met elkaar. De corona app is bijvoorbeeld beter voor de gezondheid van Nederlanders. Maar de overheid komt zo wel veel te weten over de burgers. Daar moeten mensen toestemming voor geven. Daarom mag de overheid de corona app niet verplichten voor burgers. In dit filmpje legt de overheid uit hoe de corona app omgaat met privacy:


In hoofdstuk 6 leerde je dat de Kijkwijzer er is om de jeugd te beschermen. Meer weten over de Kijkwijzer, zoals hoe de Kijkwijzer bepaald wordt? Zie het hier: In het boek las je al dat dit programma ‘Project P: stop het pesten’ niet mocht worden uitgezonden volgens de rechter. Artikel 10 (privacy) botst met artikel 7 (vrijheid van meningsuiting). In RTL Late Night hoor je de programmamaker in discussie met anderen over Project P:Eind 2020 werd de Mediawet aangepast, waardoor vloggers er ook onder vallen. Zij moeten nu duidelijk aangeven wanneer ze betaald worden voor het laten zien van producten. Hier hoor je hoe dat zit: 

Massamediaoverzicht Hoofdstuk 7