Massamedia hoofdstuk 5

Hoe beantwoord jij dit raadsel? 

Het raadsel is gemaakt om bewust te worden van stereotypen. Ook in de media komen stereotypen vaak voor. Dit campagnefilmpje legt uit waarom dat niet goed is. Herken je de kernwaarde pluriformiteit van het mediabeleid?


Een bekend voorbeeld waarin media de regering controleert is de Watergate-affaire. Twee journalisten onthulden samen met een anonieme bron van de FBI dat president Nixon van de VS de verkiezingen had gesaboteerd. Kijk hier een filmpje waarin Watergate kort wordt uitgelegd.

Tim Hofman maakte deze documentaire over euthanasie. Daarmee worden burgers geĆÆnformeerd over het maatschappelijk vraagstuk rondom euthanasie. Dat past bij de kernwaarde kwaliteit.  


In Nederland is censuur verboden en lijkt het ver weg. Toch geeft Arjen Lubach voorbeelden van censuur in Europa.


Waarom hebben we een publieke omroep? Dit filmpje legt het uit en vertelt hoe de NPO voldoet aan de kernwaarden van het Nederlandse mediabeleid: 


Er is veel discussie over de NPO. Volgens sommigen is de NPO bijvoorbeeld ’te links’ of is er te weinig diversiteit, dat past bij de kernwaarde pluriformiteit:


Arjen Lubach vindt het belangrijk dat de NPO bestaat, maar hij heeft ook kritiek op de NPO. Hij vindt dat het systeem moet veranderen zodat programmamakers meer geld krijgen:


In opdracht 5 ging het over de cartoons van Charlie Hebdo, die Pakistanen zien als godslastering. Een Franse leraar liet zulke cartoons zien in zijn les en wilde discussiƫren over vrijheid van meningsuiting. De leraar werd daarna bedreigd en zelfs vermoord omdat hij een spotprent van de profeet Mohammed had laten zien.


In het programma ‘Media Inside’ wordt de afgelopen week in de media besproken. In dit fragment praat Marcel over wie er te gast zijn en aan tafel zitten bij het programma. Hij heeft het over de kernwaarde diversiteit. Bijvoorbeeld dat de mensen aan tafel verschillende leeftijden moeten hebben.

Massamediaoverzicht Hoofdstuk 6