Massamedia hoofdstuk 4

Bij opdracht 4 horen vijf video’s. Kijk ze hieronder! Ze staan op de volgorde van de vragen:

Als je dit eerste filmpje bekijkt tot 1:50 minuut zou je vraag 1 moeten kunnen beantwoorden.


Dit derde filmpje kan je eventueel na 1:43 minuut stoppen om vraag 3 te beantwoorden.


Media beïnvloeden de beeldvorming van mensen. Een journalist vond dat de media te weinig objectief zijn en te vaak een (politieke) kant kiezen. Burgers krijgen dan te eenzijdig nieuws. Volgens deze journalist is er te weinig ‘waarheidsvinding’. Hij bedoelt dat media onvoldoende moeite doen om achter de waarheid te komen, waardoor burgers als het ware leugens voorgeschoteld krijgen. Lees het hele verhaal van de journalist op GeenStijl.nl.

‘’Vrouwen kunnen niet autorijden’’ ken je dit stereotype? Ben jij daarmee eens? Kijk hier wat jongeren in Rotterdam vinden van dit stereotype!


Ken je de aflevering van Zondag met Lubach over RUMAG? Arjen Lubach was in deze aflevering erg kritisch op het bedrijf RUMAG. Veel mensen namen de mening van Lubach over. Daarin kun je de injectienaaldtheorie herkennen: mensen nemen over wat Lubach zegt, zonder er zelf over na te denken. Arjen Lubach verpestte hiermee het imago van RUMAG behoorlijk. Lubach zegt zelf ook dat hij soms schrikt van hoeveel invloed hij heeft. Dat kun je hier lezen.

Maak jij vaak stereotyperingen? Of denk je in hokjes? Doe de test!

In het lesboek gaat het over manipulatie (bij kgt). Victor Mids laat zien hoe je mensen kunt manipuleren met een slimme marketingtruc:

Massamediaoverzicht Hoofdstuk 5