Criminaliteit bb hoofdstuk 6

De rechter kan ook besluiten dat de verdachte onschuldig is. Dan volgt er vrijspraak. De verdachte wordt dan vrijgesproken van alle straffen. Hieronder zie je een artikel over een Almeerder die 6 kilo drugs in zijn auto heeft, maar toch wordt vrijgesproken. Super strafbaar, maar toch gaat hij vrijuit. Hoe kan dat? Lees het hier: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5215649/almeerder-heeft-6-kilo-drugs-auto-maar-wordt-vrijgesproken-hoe-kan

Benieuwd naar een uitspraak van de rechter waarin iemand wel een hoge straf krijgt? De verdachte in de zaak ‘Anne Faber’ kreeg 27 jaar. Hij werd verdacht van het verkrachten en doden van Anne. Hier zie je de uitspraak van de rechter:

↑ In cassatie bij de Hoge Raad ↑
↑ Hoger beroep bij het gerechtshof ↑
↑ Eerste aanleg bij de rechtbank ↑

Soms krijgt iemand een straf en dan gaat de verdachte in hoger beroep of zelfs in cassatie. Dan wordt de zaak opnieuw bekeken en wordt er gekeken of de rechter een juist proces heeft begaan. Soms pakt de straf dan minder zwaar uit. Bij het artikel zit een filmpje. In het filmpje wordt gezegd: ‘Het is heel verstandig om in hoger beroep te gaan, want de gevangenisstraf valt gemiddeld 9 maanden lager uit dan de uitspraak van de rechtbank.’ https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2200392-hoger-beroep-loont-negen-maanden-lagere-straf-voor-zware-criminelen

Je kunt de reclassering om advies vragen, de reclassering houdt toezicht op mensen die een keer een strafbaar feit hebben gedaan en zorgt dat mensen hun taakstraf kunnen uitvoeren. Meer over de reclassering kun je lezen op hun site. In opdracht 12 is het aan jou om meer informatie te verzamelen om een informatieve instagram post voor ze te maken. Ze hebben nu nog geen post op hun account staan met een overzicht van wat ze allemaal doen. Het is aan jou om dat te maken. Dat kan in je boek, op instagram, of je kunt een website gebruiken om een mooi ontwerp te maken.

In het boek gaat het steeds over Dylano en Tim, en de overval op het tankstation. Dat verhaal is niet echt. Ben je wel geïnteresseerd in een paar grote zaken die echt gebeurd zijn? Hieronder een paar zaken waarbij de dader een zware straf heeft gekregen:
https://nos.nl/artikel/2394339-medegevangene-legt-belastende-verklaring-af-over-jos-b-in-zaak-nicky-verstappen
https://nos.nl/artikel/2372439-moord-sarah-everard-maakt-veel-los-onder-vrouwen-dit-had-mij-ook-kunnen-overkomen
https://nos.nl/artikel/2392553-eindhovenaar-langer-vast-om-verkopen-zelfmoordpoeder 

Criminaliteit bboverzichtHoofdstuk 7