Criminaliteit bb hoofdstuk 1

‘Criminaliteit’. Het klinkt spannend. En dat is het ook, het is niks voor niks dat er zoveel series en films gaan over criminaliteit. Heb je er wel eens over nagedacht wat voor series jij kijkt op Netflix? Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de serie ‘Peaky Blinders’? Dat gaat over een criminele bende in Engeland.

In dit boek gaan we het hebben over de gevolgen van criminaliteit, de straffen die erop staan en nog veel meer. Maar we beginnen in hoofdstuk 1 met wat criminaliteit precies is en waarom het een maatschappelijk probleem is.

Opdracht 5: Maatschappelijke problemen
Begin 2021 werd de avondklok ingesteld om mensen bewust thuis te houden. Het was een maatregel die ingevoerd werd om corona tegen te gaan. Sommige mensen waren een tegenstander van de maatregel en gingen de straat op. Kijk hier het filmpje dat bij opdracht 5 hoort ‘Rellen na avondklok’:

Soms is het lastiger voor iemand met een migratieachtergrond of een buitenlands uiterlijk om een baan te krijgen dan iemand die een Nederlandse achtergrond heeft. Kijk hier het filmpje dat bij opdracht 5 hoort ‘Racisme en discriminatie’:


Opdracht 7: Oplossen door burgers of door overheid

Bij een aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 vielen 4 doden en 6 gewonden. Met een handvuurwapen werd door één persoon, Gökmen Tanis, geschoten in en rondom een tram op het 24 Oktoberplein. Hij werd later die dag aangehouden.

Met Whatsapp buurtpreventie worden verdachte personen in de wijk opgespoord. De buurtbewoners zetten zich samen in om de omgeving in de gaten te houden. Kijk hier het filmpje dat bij opdracht 9 hoort ‘Whatsapp buurtpreventie in Limburg’:


Opdracht 9: De letters ZSM

Bij ZSM (zorgvuldig, snel, maatwerk) gaat het om de belangen van de dader, het slachtoffer en de maatschappij. Daarbij is snelheid een belangrijk; daders en slachtoffers weten snel waar ze aan toe zijn . https://www.om.nl/onderwerpen/veelvoorkomende-criminaliteit-zsm

Criminaliteit bboverzicht Hoofdstuk 2