Over de methode

Dé website voor het vak MASK

Voor Seneca is de vernieuwing van de eindtermen van maatschappijkunde dé kans om u een frisse én degelijke methode aan te bieden. Net zoals wij de collega’s een verfrissende nieuwe methode van maatschappijwetenschappen hebben aangeboden, zo ontwikkelen wij nu voor maatschappijkunde een mooie en vernieuwende methode. Een methode die leerlingen voorbereidt op het eindexamen en ook vernieuwend is in werkvormen en aantrekkelijk qua vorm.

De domeinen beginnen bij de leefwereld van leerlingen. Vanuit die concrete situatie werken we naar abstracte en complexere lesstof toe. De teksten zijn voor leerlingen begrijpelijk geschreven. Elk domein heeft een vergelijkbare opbouw, zodat leerlingen overeenkomsten herkennen. Daarnaast bieden we:

  • gevarieerde en creatieve opdrachten om leerlingen mee te laten oefenen en uit te dagen
  • animatiefilmpjes om de lesstof voor leerlingen samen te vatten
  • examenopgaven die aansluiten bij de domeinen.

Voor leerlingen is het belangrijk om hun mening te verwoorden of hun standpunt te bepalen. Daarom werkt Seneca samen met de DebatUnie en maken we bij elk domein 2 of meer stellingen met een bijbehorende opdracht. Dit sluit goed aan bij de eindterm dat leerlingen een standpunt moeten kunnen innemen en daar argumenten bij noemen.

Een van de motto’s van Seneca is ‘van en voor docenten’. Wij vinden contact tussen auteur en docent heel normaal. Daarom gaan we graag en veel in gesprek met docenten. Wij zijn immers ook zelf docent en daardoor ook collega’s. In de loop van dit jaar gaan we graag met u in gesprek over de wenselijkheid van een boek voor de twee CE-domeinen Politiek en Criminaliteit.


Bladerbare PDFs

Hieronder vindt u enkele bladerbare PDFs, zowel van de methode als van de brochure die we uitgedeeld hebben op de docentendag 2020 en verstuurd naar meer dan 200 scholen.