Pluriforme samenleving hoofdstuk 6
De Technische Universiteit in Eindhoven besloot om 1,5 jaar lang alleen vrouwen aan te nemen in sommige functies. Wat vind jij: een goed idee? De NOS vroeg het aan studenten en docenten op de TU Eindhoven. Dit filmpje heb je ook nodig bij opdracht 5:
Worden jongeren met een buitenlandse achtergrond eerder afgewezen voor een sollicitatiegesprek? Deze drie jongeren deden een experiment, dat je hieronder ziet. De twee andere afleveringen over stagediscriminatie vind je hier en hier.
Het College voor de Rechten van de Mens zet zich in voor mensen die zich gediscrimineerd voelen. In deze casus oordeelde een rechter van het College voor de Rechten van de Mens dat een Iraanse man werd gediscrimineerd. Door zijn Iraanse nationaliteit werd hij niet aangenomen bij het bedrijf ‘Trinamics Beheer B.V.’
Als een vrouw een baby krijgt, heeft ze zwangerschapsverlof. Als ze daarna weer aan het werk moet, dan heeft ze het recht om haar kind te voeden, eten te geven. Een vrouw voelde zich gediscrimineerd toen zij het vermoeden had dat ze daarom werd ontslagen. Hier lees je wat de rechter van het College voor de Rechten van de Mens erover oordeelde.
In opdracht 10 ging het over 3 casussen waarin iemand vond dat hij of zij werd gediscrimineerd. Lees de uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens: casus 1 kapper, casus 2 ziekenhuis, casus 3 techniek college.
“Elke Nederlander heeft het recht op vrijheid van meningsuiting, behalve wanneer er sprake is van racisme, haatzaaien of beledigen.’’ Ook met online beledigen kun je strafbaar zijn:
Duidelijk, denk je misschien. Er zijn drie beperkingen van vrijheid van meningsuiting. Maar wanneer beledig je iemand? Deze reporter van FunX gaat de straat op om dat te ontdekken:
De grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie kan soms moeilijk zijn. Artikel 1 en artikel 7 botsen dan. Op de website vind je ook meer over discriminatie op social media.
Een bekend voorbeeld van de botsing tussen artikel 1 en 7 is toen Geert Wilders zijn aanhangers liet ‘minder, minder, minder’ liet roepen. Dat ging over het aantal Marokkanen in Nederland. Veel mensen vonden dat Wilders hiermee Marokkanen discrimineert. Maar anderen, zoals Wilders zelf, vonden dat hij dit gewoon mag zeggen omdat we vrijheid van meningsuiting hebben. Wat vind jij?