Criminaliteit kgt hoofdstuk 7
Dit filmpje van RTL Z maakt de relatie tussen criminelen en overheid goed duidelijk.
Je ziet dat de overheid bepaalde regels maakt om criminaliteit tegen te gaan – de wetgevende macht. Ook worden zij opgespoord door politie en justitie – de uitvoerende macht. En door wie worden ze uiteindelijk veroordeeld? Juist, de rechters – de rechterlijke macht.
In dit hoofdstuk leer je dat de preventie hoort bij de sociaaldemocratische stroming. En dat repressie hoort bij de liberale stroming. Neem bijvoorbeeld de doodstraf. De politieke partij de SGP is voor de invoering van de doodstraf. Maar bij een hele sociaaldemocratische partij zoals Bij1, staat de aanpak van kansenongelijkheid voorop. Medemenselijkheid is voor Bij1 de sleutel tot preventie en aanpak van misdaad. Het is niet alleen de crimineel die verantwoordelijk is voor zijn daden, maar het is aan de hele samenleving om misdaad te voorkomen.
Bron: www.sgp.nl, 2022, www.bij1.org, 2022.
Voor opdracht 8 heb je dit filmpje nodig. Wat is jouw mening hierover? Laat het weten bij vraag 6.
Voor opdracht 6 heb je de link naar het CBS nodig. Dat is deze link: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83648NED/table?fromstatweb Je vindt hier alle jaren en alle misdrijven. Voor vraag 1 kijk je naar ‘misdrijven totaal’ en voor vraag 2 kijk je naar ‘computervredebreuk’.
Opdracht 10 gaat over de veiligheid van meisjes en vrouwen op straat. Om de vragen te beantwoorden, moet je dit filmpje kijken. Ben jij een meisje en herken je het zelf ook? Of ben je een jongen en snap je wat de meisjes bedoelen?
Opdracht 12 gaat over de bedreigingen tegen politici. Zo wordt Geert Wilders dagelijks ernstig beveiligd omdat hij regelmatig serieuze bedreigingen krijgt.
Ook Sylvana Simons doet aangifte tegen bedreigingen:
In opdracht 15 ga je een folder ontwerpen. Eerst bekijk je een voorbeeld en maak je vraag 1, 2 en 3. Vervolgens ga je zelf aan de slag bij vraag 4. Zou je zelf ook een voorlichtingsfolder kunnen maken over bijvoorbeeld whatsapp fraude? Hoe komt jouw folder eruit te zien?
In hoofdstuk 7 lees je over het gevangenisbeleid. Daarin staat hoe een gevangenis eruit zien. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk het hier:
Een justitiële jeugdinrichting is waar jongeren vaak terecht komen na een criminele daad. Weten wat dat precies is en hoe dat is? Lees het interview hieronder. Ricardo legt ook uit wat het verschil is tussen een behandeling voor ‘volwassenen’ en voor ‘jongeren’: https://www.linkedin.com/pulse/interview-met-ricardo-25-teylingereind-ik-moet-leren-lopen-krijgsman/?originalSubdomain=nl