Politiek kgt hoofdstuk 3

Mark Rutte praat over zijn werk als minister-president in een aflevering van ‘Zomergasten’. Heel interessant maar je kunt het ook gebruiken bij het maken van opdracht 11.


In het boek las je al dat Lukas niks heeft met ‘linkse praatjes’. Ben jij meer links of rechts? En jouw vrienden? Soms zorgt een verschil in politieke mening ervoor dat mensen ruzie krijgen. Vind jij dat terecht?


Nog eens horen wat populisme betekent? Bekijk deze uitleg:


Sommige mensen vinden dat de PVV populistisch is. Dat zag je ook in opdracht 12. Wat vind jij? Herken je kenmerken van het populisme in het promofilmpje van de PVV?


Voor de Tweede Kamerverkiezingen gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat. Ze kwamen ook bij het Jeugdjournaal. Daar hielden ze een speech om hun standpunten duidelijk te maken:


En er werd getest of de lijsttrekkers wel weten wat bijvoorbeeld TikTok is.


Voorafgaand aan de verkiezingen worden ook stemhulpen gemaakt. Er zijn algemene stemhulpen zoals
De Stemwijzer, Het Kieskompas en De Stemchecker. Maar er zijn ook speciale stemhulpen voor jongeren (zelfs 2), voetballiefhebbers, moslims, christenen of in gamevorm. De ene stemhulp is wat serieuzer dan de ander.

Na de dag van de verkiezingen is het nog niet afgelopen. NOS op 3 zet nog eens voor je op een rijtje wat er dan gebeurt:


Benieuwd welke partijen samen een meerderheid kunnen vormen na de verkiezingen van 2021? Puzzel zelf in de
coalitiebouwer!


Ook op het niveau van de provincie en gemeente zijn er verkiezingen. In plaats van in het parlement komen de gekozen politici bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Wat is jouw beeld van gemeenteraadsleden? In Zondag met Lubach duikt Arjen Lubach in het leven van gemeenteraadsleden:


Nog een keer horen hoe Nederland nou bestuurd wordt? In dit filmpje komt het bestuur op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau terug:

Een van de kenmerken van de Nederlandse democratie zijn de verkiezingen. Cabaretier Peter Pannekoek heeft een paar ideeën om het stemmen te veranderen. Kijk het filmpje tot minuut 3:35. :

Het volgende filmpje sluit mooi aan bij Peter Pannekoek en de vraag of mensen kennis moet hebben van politiek voordat ze mogen stemmen. Het volgende filmpje gaat over het actieve kiesrecht van vrouwen. Het filmpje is gemaakt door PowNed, dus het is niet heel serieus bedoeld. Maar de boodschap die PowNed geeft met dit filmpje is duidelijk: vrouwen hebben (sinds 1919) actief kiesrecht. Waarom doen (sommige) vrouwen er niks mee?

Politiek kgtoverzicht Hoofdstuk 4